Android telefoons kwetsbaar voor aanvallen

Eigenaren van een Android telefoon zijn gewaarschuwd voor verschillende kritieke kwetsbaarheden waardoor een aanvaller via wifi of bluetooth op afstand code op het toestel kan uitvoeren. Google heeft beveiligingsupdates uitgebracht om de problemen te verhelpen. Tijdens de eerste patchronde van 2023 heeft het techbedrijf in totaal zestig kwetsbaarheden in Android verholpen.

Het gaat onder andere om vier kwetsbaarheden in de Android-kernel (CVE-2022-42719, CVE-2022-42720, CVE-2022-42721 en CVE-2022-41674) die als kritiek zijn aangemerkt. Via deze beveiligingslekken kan een aanvaller door middel van het injecteren van WLAN-frames een buffer overflow veroorzaken en zo code op de Androidtelefoon uitvoeren. Daarnaast heeft Google ook nog een patch aan Android toegevoegd voor een kritiek lek in de software van chipgigant Qualcomm, aangeduid als CVE-2022-22088.

De kwetsbaarheid bevindt zich in de Bluetooth host-software en zorgt ervoor dat een aanvaller via remote responses een buffer overflow kan veroorzaken, waardoor remote code execution mogelijk is. De impact van dit beveiligingslek is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8. Verder zijn er meerdere Androidlekken verholpen waardoor een malafide app zonder aanvullende permissies hogere rechten kan krijgen.

Patchniveau
Google werkt met zogeheten patchniveaus, waarbij een datum het patchniveau weergeeft. Toestellen die de januari-updates ontvangen zullen ‘2023-01-01’ of ‘2023-01-05’ als patchniveau hebben. Fabrikanten die willen dat hun toestellen dit patchniveau krijgen moeten in dit geval alle updates van het Android-bulletin van januari aan hun eigen updates toevoegen, om die vervolgens onder hun gebruikers uit te rollen. De updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 10, 11, 12, 12L en 13.

Fabrikanten van Androidtoestellen zijn volgens Google tenminste een maand geleden over de nu verholpen kwetsbaarheden ingelicht en hebben in die tijd updates kunnen ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat alle Androidtoestellen deze updates zullen ontvangen. Sommige toestellen worden niet meer met updates van de fabrikant ondersteund of de fabrikant brengt de updates op een later moment uit.

Bron: security.nl

Recente nieuws berichten

Menu